De schooltuin

De schooltuin is voor kinderen een prachtige experimenteerruimte. Een plek buiten waar je niet alleen vieze vingers krijgt, maar ook en vooral heel veel kunt leren.

Groep 2 en 5

Dat geldt in het bijzonder voor de kinderen van groep 2 en 5. Voor hen is de schooltuin een ware ontdekkingsreis. Van april tot en met de zomervakantie zijn zij wekelijks een uur in de tuin te vinden. Daar leren ze om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen stukje. Om daar zelfstandig mee bezig te zijn. Ze zien hoe groenten en fruit groeien van een zaadje via een teer plantje naar een product dat je kunt oogsten en eten. Zo ervaren ze waar ons voedsel vandaan komt. Net als ik de klas leren de kinderen ook in de tuin dat je door samen te werken een mooier product krijgt. En voor de leerlingen van groep 5 is de tuin een omgeving waar ze ook leren plannen. Als dan dat eigen stukje er mooi bij ligt, zie je de trots op de gezichten van de kinderen. Zeker in de laatste week voor de zomervakantie, als zij op de kijkavond hun tuin laten bewonderen door de ouders.

Oogsten

Zit je kind in groep 2 of 5, dan ga je op de oogstavond – vlak na de zomervakantie – samen met je zoon of dochter de groenten oogsten, waarvoor hij of zij zich van april tot juni zo heeft ingezet. Een heel leuke ervaring! De kinderen maken de dag erna van de oogst een heerlijke groentesoep en eten die samen op. Is er voor de zomervakantie al een groente klaar om te oogsten, dan nemen zij de oogst mee naar huis. Of ze maken er in de klas een gerecht van, dat ze dan samen opeten. Zo gaan zij de verbinding ervaren tussen het zaadje dat je in de grond stopt en het voedsel dat je in de keuken klaarmaakt en aan tafel opeet. Ook kinderen uit de andere leerjaren krijgen één of meer lessen in de schooltuin.

Commissie

Dat de schooltuin zo’n belangrijke educatieve plek heeft in onze school, is vooral te danken aan de schooltuincommissie, waarin zowel ouders als leerkrachten zitten. En aan de ouders met groene vingers die met veel enthousiasme iedere week de kinderen begeleiden bij het poten van de zaadjes en het verzorgen van de planten. Heb jij ook groene vingers? Meld je bij de locatieleider aan als vrijwilliger of als lid van de schooltuincommissie.